ZDROWE ŻYWIENIE PODSTAWĄ PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU DZIECKA

W Naszym Żłobku przykładamy dużą wagę do tematu żywienia. Wierzymy, że nasze starania zaowocują lepszym samopoczuciem dzieci, ich doskonałym rozwojem, dlatego też wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu od podstaw - pasztety, pieczone mięsa i wędliny, naleśniki, pierogi, galaretki owocowe, czy budynie. Nasze menu opiera się na różnorodnych kaszach, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych ( fasola, groch, soczewica, ciecierzyca), warzywach i owocach ( sezonowych i suszonych), rybach, mięsie, drobiu, nabiale, napojach roślinnych przygotowywanych przez nas, dobrej jakości olejach ( rzepakowy, oliwa z oliwek, kokosowy, dyniowy czy lniany).

Odżywianie zdrowymi produktami w stalowowolskim żłobku

Zamiast cukru rafinowanego proponujemy zdrowe słodycze , dosładzane suszonymi owocami niesiarkowanymi, miodem prawdziwym. Używamy zdrowych posypek i orzechów. Stosujemy naturalny przyprawy i zioła. Do picia dzieci dostają lekkie herbatki ziołowe, herbatę Rooibos, kompoty bez cukru, świeżo wyciskane soki warzywno- owocowe oraz wodę źródlaną. Dbamy o różnorodne, atrakcyjne menu – smaczne i kolorowe!

Dieta naszych dzieci…

  1. Dobrze zbilansowana dieta powinna zaspokajać potrzeby żywieniowe dziecka, dostarczając odpowiednie ilości energii, wody oraz takich składników jak białka, tłuszcze, węglowodany, minerały i witaminy.

  2. Powinniśmy dbać o urozmaiconą dietę, aby zwiększyć szansę na zaspokojenie wszystkich potrzeb organizmu dziecka.

  3. O zdrowe kości i zęby powinniśmy się troszczyć od najmłodszych lat, zapewniając odpowiedni ilości wapnia, fosforu, magnezu, witamin D, C oraz K. W jadłospisie dzieci powinny znaleźć się ryby, mleko i jego przetwory- sery, maślanki, jogurty i kefiry. Poza tym rośliny bogate w wapń: fasola, natka pietruszki, zielone warzywa czy amarantus.

  4. Pamiętajmy, że poprzez odpowiednią dietę wspieramy odporność dzieci. Niedobory witaminy B12 i D  wpływają negatywnie na system immunologiczny, a nawet niewielki niedobór cynku grozi nawracającymi infekcjami. Dlatego też zaleca się podawanie dzieciom produktów pełnoziarnistych, pestek dyni, słonecznika, ryb, orzechów, miodu, cebuli oraz czosnku.

  5. Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, zup w proszku, gotowych sosów- mają one znikome wartości odżywcze oraz mocno obciążają  delikatny organizm dziecka. Żywność wysoko przetworzona jest nafaszerowana sztucznymi aromatami, solą i cukrem, które psują delikatny smak dzieci i uzależniają je od mocno smakowych potraw-przesolonych i przesłodzonych, które im szkodzą.

  6. Ograniczmy do minimum spożycie cukru- cukier, zwłaszcza oczyszczony, ma bardzo  negatywny wpływ na organizm - wychładza , co w konsekwencji prowadzi do nawracających infekcji. Cukier „ blokuje” układ odpornościowy, dlatego zamieńmy go na zdrowszy odpowiednik- cukier brzozowy, miód czy stewię.

  7. W okresie jesiennym i zimowym ważne jest, aby dzieci spożywały jak najwięcej pokarmów ciepłych, rozgrzewających. Postawą są ciepłe śniadania w postaci jajek pod różną postacią, czy jaglanki z cynamonem, kardamonem i miodem.

  8. Pamiętajmy o wodzie, która jest najlepszym napojem dla naszych dzieci. Wskazane są także delikatne herbatki ziołowe, owocowe, czy domowe kompoty bez cukru.

  9. Należy codziennie podawać warzywa (w tym rośliny strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców w ilości 5 porcji dziennie. Spożywanie ryb jest wskazane dwa razy w tygodniu.

  10. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych ( oliwy z oliwek, oleju rzepakowego), a także tłuszczy zwierzęcych.

Wyposażenie kuchni w stalowowolskim żłobku

DIETA NASZYCH DZIECI

  • Dobrze zbilansowana dieta powinna  zaspokajać potrzeby żywieniowe dziecka, dostarczając odpowiednie ilości energii, wody oraz takich składników jak białka, tłuszcze, węglowodany, minerały i witaminy.
  • Powinniśmy dbać o urozmaiconą dietę, aby zwiększyć szansę na zaspokojenie wszystkich potrzeb organizmu dziecka.
  • O zdrowe kości i zęby powinniśmy się troszczyć od najmłodszych lat, zapewniając odpowiedni ilości wapnia, fosforu, magnezu, witamin D, C oraz K. W jadłospisie dzieci powinny znaleźć się ryby, mleko i jego przetwory- sery, maślanki, jogurty i kefiry. Poza tym rośliny bogate w wapń: fasola, natka pietruszki, zielone warzywa czy amarantus.
  • Pamiętajmy, że poprzez odpowiednią dietę wspieramy odporność dzieci. Niedobory witaminy B12  i D  wpływają negatywnie na system immunologiczny, a nawet niewielki niedobór cynku grozi nawracającymi infekcjami. Dlatego też zaleca się podawanie dzieciom produktów pełnoziarnistych, pestek dyni, słonecznika, ryb, orzechów, miodu, cebuli oraz czosnku.
  • Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, zup w proszku, gotowych sosów- mają one znikome wartości odżywcze oraz mocno obciążają  delikatny organizm dziecka. Żywność wysoko przetworzona jest nafaszerowana sztucznymi aromatami, solą i cukrem, które psują delikatny smak dzieci i uzależniają je od mocno smakowych potraw-przesolonych i przesłodzonych, które im szkodzą.
  • Ograniczmy do minimum spożycie cukru- cukier, zwłaszcza oczyszczony, ma bardzo  negatywny wpływ na organizm - wychładza , co w konsekwencji prowadzi do nawracających infekcji. Cukier „ blokuje” układ odpornościowy, dlatego zamieńmy go na zdrowszy odpowiednik- cukier brzozowy, miód czy stewię.
  • W okresie jesiennym i zimowym ważne jest, aby dzieci spożywały jak najwięcej pokarmów ciepłych, rozgrzewających. Postawą są  ciepłe śniadania w postaci jajek pod różną postacią, czy jaglanki z cynamonem, kardamonem i miodem.
  • Pamiętajmy o wodzie, która jest najlepszym napojem dla naszych dzieci. Wskazane są także delikatne herbatki ziołowe, owocowe, czy domowe kompoty bez cukru.
  • Należy codziennie podawać  warzywa  (w tym rośliny strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców w ilości 5 porcji dziennie. Spożywanie ryb jest wskazane dwa razy w tygodniu.
  • Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych ( oliwy z oliwek, oleju rzepakowego), a także tłuszczy zwierzęcych.
Zdrowe produkty spożywcze w stalowowolskim żłobku