Dietetyk

Zdrowe żywienie podstawą prawidłowego rozwoju dziecka

W Naszym Żłobku przykładamy dużą wagę do tematu żywienia. 

Wierzymy, że nasze starania zaowocują lepszym samopoczuciem dzieci, ich doskonałym rozwojem, dlatego też wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu od podstaw – pasztety, pieczone mięsa i wędliny, naleśniki, pierogi, galaretki owocowe, czy budynie. 

Nasze menu opiera się na różnorodnych kaszach, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych ( fasola, groch, soczewica, ciecierzyca), warzywach i owocach ( sezonowych i suszonych), rybach, mięsie, drobiu, nabiale, napojach roślinnych przygotowywanych przez nas, dobrej jakości olejach ( rzepakowy, oliwa z oliwek, kokosowy, dyniowy czy lniany).

 

Dieta naszych dzieci

  1. Dobrze zbilansowana dieta powinna zaspokajać potrzeby żywieniowe dziecka, dostarczając odpowiednie ilości energii, wody oraz takich składników jak białka, tłuszcze, węglowodany, minerały i witaminy.
  2. Powinniśmy dbać o urozmaiconą dietę, aby zwiększyć szansę na zaspokojenie wszystkich potrzeb organizmu dziecka.
  3. O zdrowe kości i zęby powinniśmy się troszczyć od najmłodszych lat, zapewniając odpowiedni ilości wapnia, fosforu, magnezu, witamin D, C oraz K. W jadłospisie dzieci powinny znaleźć się ryby, mleko i jego przetwory- sery, maślanki, jogurty i kefiry. Poza tym rośliny bogate w wapń: fasola, natka pietruszki, zielone warzywa czy amarantus.
  4. Pamiętajmy, że poprzez odpowiednią dietę wspieramy odporność dzieci. Niedobory witaminy B12 i D  wpływają negatywnie na system immunologiczny, a nawet niewielki niedobór cynku grozi nawracającymi infekcjami. Dlatego też zaleca się podawanie dzieciom produktów pełnoziarnistych, pestek dyni, słonecznika, ryb, orzechów, miodu, cebuli oraz czosnku.
  5. Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, zup w proszku, gotowych sosów- mają one znikome wartości odżywcze oraz mocno obciążają  delikatny organizm dziecka. Żywność wysoko przetworzona jest nafaszerowana sztucznymi aromatami, solą i cukrem, które psują delikatny smak dzieci i uzależniają je od mocno smakowych potraw-przesolonych i przesłodzonych, które im szkodzą.
  6. Ograniczmy do minimum spożycie cukru- cukier, zwłaszcza oczyszczony, ma bardzo  negatywny wpływ na organizm – wychładza , co w konsekwencji prowadzi do nawracających infekcji. Cukier „ blokuje” układ odpornościowy, dlatego zamieńmy go na zdrowszy odpowiednik- cukier brzozowy, miód czy stewię.
  7. W okresie jesiennym i zimowym ważne jest, aby dzieci spożywały jak najwięcej pokarmów ciepłych, rozgrzewających. Postawą są ciepłe śniadania w postaci jajek pod różną postacią, czy jaglanki z cynamonem, kardamonem i miodem.
  8. Pamiętajmy o wodzie, która jest najlepszym napojem dla naszych dzieci. Wskazane są także delikatne herbatki ziołowe, owocowe, czy domowe kompoty bez cukru.
  9. Należy codziennie podawać warzywa (w tym rośliny strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców w ilości 5 porcji dziennie. Spożywanie ryb jest wskazane dwa razy w tygodniu.
  10. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych ( oliwy z oliwek, oleju rzepakowego), a także tłuszczy zwierzęcych.

Dieta naszych dzieci

  • Dobrze zbilansowana dieta powinna  zaspokajać potrzeby żywieniowe dziecka, dostarczając odpowiednie ilości energii, wody oraz takich składników jak białka, tłuszcze, węglowodany, minerały i witaminy.
  • Powinniśmy dbać o urozmaiconą dietę, aby zwiększyć szansę na zaspokojenie wszystkich potrzeb organizmu dziecka.
  • O zdrowe kości i zęby powinniśmy się troszczyć od najmłodszych lat, zapewniając odpowiedni ilości wapnia, fosforu, magnezu, witamin D, C oraz K. W jadłospisie dzieci powinny znaleźć się ryby, mleko i jego przetwory- sery, maślanki, jogurty i kefiry. Poza tym rośliny bogate w wapń: fasola, natka pietruszki, zielone warzywa czy amarantus.
  • Pamiętajmy, że poprzez odpowiednią dietę wspieramy odporność dzieci. Niedobory witaminy B12  i D  wpływają negatywnie na system immunologiczny, a nawet niewielki niedobór cynku grozi nawracającymi infekcjami. Dlatego też zaleca się podawanie dzieciom produktów pełnoziarnistych, pestek dyni, słonecznika, ryb, orzechów, miodu, cebuli oraz czosnku.
  • Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, zup w proszku, gotowych sosów- mają one znikome wartości odżywcze oraz mocno obciążają  delikatny organizm dziecka. Żywność wysoko przetworzona jest nafaszerowana sztucznymi aromatami, solą i cukrem, które psują delikatny smak dzieci i uzależniają je od mocno smakowych potraw-przesolonych i przesłodzonych, które im szkodzą.

Dieta naszych dzieci

  1. Ograniczmy do minimum spożycie cukru- cukier, zwłaszcza oczyszczony, ma bardzo  negatywny wpływ na organizm – wychładza , co w konsekwencji prowadzi do nawracających infekcji. Cukier „ blokuje” układ odpornościowy, dlatego zamieńmy go na zdrowszy odpowiednik- cukier brzozowy, miód czy stewię.
  2. W okresie jesiennym i zimowym ważne jest, aby dzieci spożywały jak najwięcej pokarmów ciepłych, rozgrzewających. Postawą są  ciepłe śniadania w postaci jajek pod różną postacią, czy jaglanki z cynamonem, kardamonem i miodem.
  3. Pamiętajmy o wodzie, która jest najlepszym napojem dla naszych dzieci. Wskazane są także delikatne herbatki ziołowe, owocowe, czy domowe kompoty bez cukru.
  4. Należy codziennie podawać  warzywa  (w tym rośliny strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców w ilości 5 porcji dziennie. Spożywanie ryb jest wskazane dwa razy w tygodniu.
  5. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych ( oliwy z oliwek, oleju rzepakowego), a także tłuszczy zwierzęcych.
  6.